måndag 28 mars 2016

Staket och persikor #23/100

Merlin i växthuset 
Idag blev det klart. Staketet vi kämpat med sedan i höstas. Visserligen behöver vi en bättre grind, men just nu håller det Azlan på tomten och det är det viktigaste. 
Vädret idag har varit härligt, sol utan ett moln på himlen, men ganska blåsigt. Bor man som vi i Skåne och nästan på Söderslätt får man räkna med att det blåser 364 dagar om året, ungefär. Den sista dagen ösregnar det....
Tack och lov har vi ju vårt fina växthus att fika i när det blåser kallt. Merlin pep in genom dörren så fort jag öppnade i förmiddags och sedan har han legat i min läs-stol och solat hela dagen. Det blir ljuvlig varmt här inne nu i vårsolen.
Persikoträdet överlevde vintern
Det bästa med staketet är att nu kan dörren till växthuset stå öppen och Azlan kan själv bestämma när han kan gå ut och in. Han gillar också värmen därinne och gör gärna Merlin sällskap.
En sak som jag också är glad över, förutom att staketet är  klart är att vårt Persikoträd överlevt vintern. Jag köpte det för en spottstyver på Netto i höstas och det såg inte riktigt ut som det skulle överleva, Jag planterade om det i en större kruka och gav det gödning. Det har fått stå i växthuset under vintern och nu visar det verkligen tacksamhet genom att börja blomma i underbara små rosa blommor. Förhoppningsvis hittar små vårtidiga bin och humlor in för att hjälpa till med pollineringen. Annars får vi helt enkelt hjälpa det på traven.

Nu ligger jag nedbäddad i min säng och känner mig trött. Trött och nöjd. Påsken har gått fort, jag känner mig piggare än i fredags och nu ser jag fram mot en ny vecka på jobbet. Jag hoppas ni också haft en fin helg. Lämna gärna en liten kommentar.

söndag 27 mars 2016

Trädgårdspizza #22/100

Gul med pizzan
 Vissa dagar hade det varit skönt att ha en privatkock. Jag hade inte ens velat välja mat, utan bara få komma till dukat bord och sätta sig. Speciellt de dagar jag är uppe i ett projekt i trädgården. 
Nu när kvällarna blir längre har jag svårt att avsluta och gå in, Jocke får kalla på mig både en och två gånger. Jag glömmer tid och rum.
 Idag lekte Ronja och hennes vän restaurang i trädgården och då hade jag förmånen att få beställa precis den mat jag önskade. Eftersom jag vart upptagen med att gräva ner flyttade perenner svarade jag lite snabbt: Pizza. Tjejerna försvann iväg till lekborgen, i vilken restaurangen låg.
Plötsligt blir jag varse att klockan börjar bli mycket och jag går in för att sätta igång med matlagningen. Då knackar det på dörren och utanför står "Pizzabudet"
Leveransen består av den vackraste pizza jag sett. Vackra julrosor på en bädd av liljeblad, knoppar av rhododendron, vilandes på en spegel av geggamoja.
 Då kan jag ju inte gå i taket över att knopparna som är väldigt få på rhododendronbusken, fått sätta livet till för att bli pizzafyllning eller att julrosorna mer eller mindre skövlats från mina plantor. 
Visst är min trädgårdspizza fantastisk! 
Den får pryda bordet här inne ikväll. Att leka utomhus måste uppmuntras idag då barnen gärna väljer att sitta framför TV:n eller spela på sina plattor. Därför tycker jag att fantasifyllda lekar som visserligen betyder att mina blommor används i diverse projekt är tillåtna. 
De blommar ju igen nästa år.

lördag 26 mars 2016

Trädgårdsgrind #21/100

Jag lovade ju att vila innan idag, men det blev inte mycket av med det. Jag fick iallafall suttit ner i en kvart och druckit kaffe i växthuset och då tog jag mig en funderare.
Vi ska sätta upp staket runt tomten, för att hålla hunden kvar i trädgården. Har man stor hund gäller det att veta att han stannar där han inte skrämmer någon.
Vi har inte råd med något snyggt trästaket, eller en mur, utan det får helt enkelt bli ett vanligt fårstaket. Men jag tänker låta växter klättra upp för det och det kan väl bli snyggt?
Däremot vill jag att vi skaffar en snygg grind. Det ska ju kännas välkomnande att stiga in i vår trädgård. Den grinden vi har nu ska flyttas till bakgrinden och vi ska göra en ny. 
Eller rättare sagt, Joakim ska göra en ny.

Allra helst skulle jag vilja ha en snirklig järngrind som den här ovanför, men det går väl knappast att lösa för pengar. Tyvärr har vi inte de smideskunskaper som det skulle kräva att göra en själv. Så det får helt enkelt bli en trädgrind.  


Påskvila #20/100

Azlan myser i växthuset
Fyra dagars påskledigt och jag vill hinna med så mycket som möjligt. Tankarna far runt i huvudet och idéerna sprutar ur munnen på mig. Jocke muttrar stopp och jag lyssnar med ett halvt öra.
I veckan har jag haft känning av en urinvägsinfektion och jag har inhandlat en stor flaska tranbärsjuice från hälsokostaffären. Jag borde nog försöka ta det lite lugnt då jag känner mig lite febrig.
Men det är ju så svårt att koppla av då hela kroppen vill ut i solen och påta i jorden. Vi behöver dessutom åka till tippen och fästa staketnätet runt tomten. Inte så kul saker att fixa men väl så viktiga.

Egentligen borde jag krypa ner bredvid Azlan i sängen i växthuset med en mysig filt och en bra bok. På mindfulnesskursen lär vi oss att vilan är superviktig, Själv anser jag att trädgårdsarbete är vila för själen, fast kanske inte alltid för kroppen. Jag får helt enkelt välja lite av varje. När solen skiner in genom fönsterna och det blir sådär härligt varmt inne i växthuset trivs både Alan och katterna där. 
Den omdiskuterade sängen som jag ville ha där inne, uppskattas nu av hela familjen som gärna kryper upp i den för en vilostund.

Ja, så får det bli, Hur ser er påskhelg ut?

tisdag 22 mars 2016

Tacksamhet #19/100

På min mindfulnesskurs har jag fått en ny uppgift. Jag ska skriva upp saker jag blir glad och tacksam över, varje dag. Det är faktiskt inte självklart att människor känner att de är glada och tacksamma i sin stressade vardag. En dag som denna, när vi nåtts av nyheten om ännu en terrorattack i Bryssel är det svårt att känna sig glad. Fast jag försöker fokusera på min familj och de närmsta tänker jag på alla oskyldiga som mist livet idag. Det finns barn som mist sina föräldrar och föräldrar som inte återser sina barn för att människor är onda.

Ändå vill jag hitta något positivt med dagen och då hör jag Ronjas röst, vår åttaåriga dotter, som ringde mig idag för att berätta att hon varit och handlat med sin mormor, dvs, min mamma.
Hennes glädje när hon berättar att hon fått egna lösnaglar, gjorde mig glad och varm i hjärtat. För henne är detta det bästa som hänt på länge och nu går hon runt, med alldeles för långa (enligt mig) naglar och är överlycklig. Tack mamma för att du tog med Ronja på shopping idag. 

Vad är du tacksam över idag?

måndag 21 mars 2016

Att hitta en skatt #18/100

Potatisskörd i mars månad.
Igår kan jag skryta med att jag hittade en skatt. Jo, det är sant. Som jag berättat tidigare blev inte förra årets odlingar så lyckade, mycket på grund av att varken jag eller maken mådde så bra och orkade mer våra odlingar. Tack och lov mår vi betydligt bättre och ser nu fram mot nya odlingsframgångar under året. 
En av förlusterna under fjolåret var alla potatis vi satte som vi inte hann skörda innan vintern kom. Trodde vi...
Igår gick jag ut för att kolla "läget" i potatislandet och se om det var dags att börja förbereda för kommande sättning av potatis. Döm av min förvåning då jag grävde upp massor av finfina potatisar som överlevt vintern. Med ett par spadtag grävde jag säkert upp två kilo potatis och mer finns.
Så till gårdagskvällens grillade kycklingfiléer kunde vi äta egenodlad nyskördad potatis. 
Jorden och klimatet här nere i södra Sverige är fantastisk och jag är så tacksam över att bo och leva här. Nu sparar vi massor av pengar då vi säkerligen har potatis kvar tills sommarens första nypotatis går att skörda. 
Så det känns faktiskt som vi hittade en skatt!

söndag 20 mars 2016

Tidsoptimist #17/100

Bild lånad från Pinterest
Att det ska vara så svårt att få ihop allt man vill göra. Som ni säkert märkt har inte tiden räckt till. Jag vill ju både hinna blogga och vara med familjen. Då jag nu jobbar heltid försvinner en massa fritid som jag väljer att lägga på familjen. Därför har blogginläggen hamnat på efterkälken. I helgen har jag varit så trött att jag ett tag trodde att jag höll på att bli sjuk.
Men tack och lov känner jag mig piggare nu och kommer orka jobba i morgon igen. Mitt nya arbete är fysiskt krävande vilket är jättekul. Men det betyder att jag är ganska slut när jag kommer hem. Så tyvärr har det inte blivit något tränat heller i veckan. Om någon vecka kommer jag orka mer igen, det har jag bestämt mig för. Mina järntabletter gör att jag känner mig piggare och starkare och snart acklimatiserar sig kroppen till all frisk luft som jag nu insuper varje dag.


onsdag 16 mars 2016

Solsken i blick #16/100

Idag var det helt vitt på marken när jag körde till mitt arbete. Det har säkert varit fem minusgrader här nere i söder i natt. Att arbeta ute hela dagarna innebär både underställ och raggsockar i skorna. 
Men medans dagen led blev det till att plocka av sig plagg efter plagg. Redan fram mot halv nio i morse var jag så varm att mössan åkte av och till lunch plockade jag av mig både raggsockor och underställ.
Azlan i solen, våren 2015
Och kan ni tänka er. Nu under eftermiddagen la jag fleecetröjan också och rensade ogräs i bara T-shirten. Nu ikväll känner jag hur solen har bränt kinderna, det stramar i ansiktet efter duschen och jag har smort in mig. Imorgon blir det solskyddsfaktor i ansiktet. Det gäller att vara försiktig.

tisdag 15 mars 2016

Trädgårdens viktigaste invånare! #15/100

Insektshotell. Bild lånad från Pinterest
Idag har jag nog väckt en 400-500 stycken, när jag krattat löv på Kyrkogården. Jag pratar så klart om insekterna, framför allt nyckelpigorna som slumrar i löven. 
Bin, fjärilar, humlor, nyckelpigor med flera är de bästa arbetskamrater och invånare du kan ha i en trädgård om du vill få en bra skörd. Dessutom lockar de dit fåglar som är trevliga att lyssna till.

 Framförallt bi och humlor gör ett otroligt jobb i 
din trädgård, har du en odling och vill kunna skörda klarar du dig inte utan dem. 
Hur gör du då för att få dem att trivas i din trädgård?

1. Använd inga gifter eller sprutmedel.
2. Erbjud bra övervintring och skydd i din trädgård. På bilderna ser du flera olika "insketshotell". Dessa är toppen om du inte har möjligheten att ha en egen biodling.
Bild lånad från Pinterest
3. Försök påverka din omgivning att gynna insekterna genom att inte sprida gifter. Kanske kommunen kan låta fler vilda blommor växa i vägkanterna. Prata även med grannarna och tipsa dem om växter som insekterna gillar.
4. Låt din gräsmatta blomma. Vitklöver älskas av honungsbin och rödklöver drar till sig många humlor. Maskrosor ses av många som ogräs i gräsmattan men de är fulla av pollen tidigt på säsongen, vilket lockar till sig massor med insekter.
5. Köp ekologiska fröer och plantor. Giftfritt är alltid det bästa.
Slottträdgården i Malmö, Insektshotell. Bild av Cecilia Sjöstrand
6. Plantera fler buskar och träd i din trädgård. Välj gärna träd som blommar tidigt på våren, som vildkörsbär, vide och hassel. Detta gör att de insekter som vaknar tidigt på våren har mat och större chans att överleva.
7. Placera ut vattenstationer i din trädgård. Ställ ut fat med stenar i som sticker upp genom vattenytan. På dessa kan då insekterna sitta och dricka. I en djupare skål eller i en flaska trillar lätt ner i vattnet och drunknar. 
8. Insekter gillar framförallt örter såsom salvia, timjan, nepeta och lavendel samt enkla, öppna, blommor där de lätt kommer åt pollen. 

Det finns säkert ännu fler sätt att göra din trädgård attraktiv för insekter. Du får gärna fylla på listan genom att lämna tips i kommentarsfältet.

måndag 14 mars 2016

Nytt jobb Dag 14/100

Malmö Garden Show Maj 2015
Idag började jag min nya anställning, som Kyrkogårdsarbetare igen. Det är två år sedan jag sist jobbade heltid,utomhus med trädgårdsarbete och det lär kännas i kroppen i morgon. 
Just nu är det vårstädning på Kyrkogården som gäller, vi städar bort allt granris som legat sedan innan jul och innan påsk ska alla påskliljor planteras.

Det känns jättekul att vara tillbaka och arbeta med kyrkogårdsjobb igen. jag har verkligen längtat ut. Att dessutom få fixa och jobba i trädgårdsmiljö är underbart.

I natt kommer jag sova ännu hårdare än igår. Kroppen är inte van vid att vara igång i det här tempot. 
Lär ha träningsvärk i morgon.

söndag 13 mars 2016

Söndagstrött Dag 13/100


Bild lånad från Pinterest
Egentligen är jag för trött för att skriva ett vettigt inlägg nu ikväll. Men har man gett sig på en utmaning så ger man inte upp. Därför gör jag ett kort försök att återge lite av dagen. Kursen idag handlade om beskärning, främst av fruktträd, men vi lärde oss även hur buskar kan beskäras.

Själv jobbar jag med att spaljera våra fyra äppelträd, här hemma. Efter dagens övningar inser jag att det varit enklare att göra "paraply" av dem. Men eftersom de nu är påbörjade så får arbetet fortsätta. Förhoppningsvis får vi om några år ett resultat som på bilden. 

Nu måste jag sova. I morgon är det dags för nya äventyr.


lördag 12 mars 2016

Vårglädje Dag 12/100

Jag kände den där glädjen komma krypande i morse. Samtidigt som solen bröt igenom dimman och frosten lossnade från träden kände jag den där känslan i bröstet. Nu är det vår!
Jag krattade bort löv idag och klippte ner vissna lövställningar från i höstas. Det luktade rök i luften och vårens ljud hördes i luften. Fågelkvitter, motorsågar och jag såg till och med att någon dragit ut gräsklipparen. 

På min löptur med Azlan, ser jag sakta, sakta hur gräset blir grönare och vi letar efter Tussilago i dikeskanten. Tyvärr inga hittade än, men snart, snart. Ännu ett vårtecken var att jag inte behövde ha långkalsonger på löpturen och ingen vindjacka. Azlan var dessutom överlycklig att jag nu orkade en hel mil, min extra järnintag har hjälpt mig i min trötthet som jag hade problem med tidigare i år.

I morgon är det dags för skogsträdgårdenskursen igen. Ser verkligen fram mot ännu en vårdag!

fredag 11 mars 2016

Planeringen fortsätter. Dag 11/100

bild lånad från Pinterest
Som jag berättat förut planerar vi våra odlingar på nytt. Främst för att vi vill ha dem närmre oss, men också för att få en bättre växtföljd och en lättare hantering av avfall mm. Joakim bygger just nu på en kompost som kommer likna den på bilden ovan. Vi kommer dock ha brädor även i fronten som kan lyftas av en i taget. Här hoppas vi få till ett bra kompostklimat kom kan ge oss ny näringsrik jord.
bild lånad från Pinterest
 Givetvis har vi redan börjat fröså så smått, både inne på fönsterbrädan, men även ute i växthuset börjar små plantor titta upp. Här inne har Kronärtskockorna stuckit upp sina första blad och i växthuset börjar den första salladen, gurkplantor och olika sorters kål smyg igång.

bild lånad från Pinterest
Jag önskar mig en typ av "fransk potager", en organiserad, lättskött trädgårdsodling som dignar av blommor och grönsaker. Som jag sagt förut är det en utmaning i sig att odla här, då vi har stora problem med sniglar. Förra året, som för övrigt var mycket regnigt och kallt, tillsammans med sniglarna, gjorde odlingsåret katastrofalt. 
Fast vi ger inte upp. Vi mobiliserar oss och slår tillbaka. Väder och vind kan inte påverkas , men genom att konstruera bästa möjliga förutsättningar för plantorna, kan vi ligga steget före, och skydda dem. Även sniglarna kommer få sig några matcher de sent kommer glömma.

torsdag 10 mars 2016

Att vara i här och nu. Dag10/100

I dag är det torsdag, vilket för min del betyder Mindfulnesskurs. Dvs, jag måste försöka fokusera,  och slappna av. Saker jag inte är så bra på. 
Fast det är ju precis därför jag är på kursen.

Ronja och jag
Jag vill ju så mycket och har hela tiden huvudet fullt av "måsten", saker, jag borde få gjort, saker jag vill göra och oro för saker jag inte hunnit med.
Att därför bara vara i stunden är lite främmande för mig och jag måste verkligen lägga massor av energi på att försöka släppa allt.
En av dagens övningar var att försöka tänka på ett berg. Vi skulle se ett berg framför oss och försöka känna oss som ett berg. Givetvis börjar mina tankar genast löpa amok, jag ser framför mig ett berg, kanske Stens huvud som jag genast börjar planera en utflykt till. Vi kan ha med Azlan och åka hela familjen, eller kanske ska jag och Ludvig bestiga Kebnekaise tillsammans
Eller varför inte resa till ett ännu högre berg, osv, osv. Mina tankar är långt borta när vi egentligen ska likna oss själv vid ett berg. Plötsligt är övningen slut och där sitter jag och funderar på hur de andras berg ser ut....

Nästa övning gick bättre, denna gjorde liggandes, en kroppsscanning. Detta passade mig bättre och jag kunde nu följa med bättre i övningen. Googla gärna på kroppsscanning på tex You Tube för att själv pröva på. Jag ska själv träna på detta nu, minst en timme per dag. Så om några veckor kommer jag kanske även kunna likna mig vid ett berg.
Vi får väl se!



onsdag 9 mars 2016

Underbara sol Dag 9

Vaknade till sol och fågelkvitter, en marsmorgon att minnas. Dessutom Azlans födelsedag, vår hund, en Rhodesian Ridgeback fyller tre år.
Eftermiddagen till tillbringades därför på stranden, eftersom det verkligen är Azlans favoritplats. Hela familjen gillar att vara här och nu har det dessutom fixats en hundbadplats av kommunen så då passade vi på.
Så fort vi kom ner till stranden åkte skor och strumpor av och Azlan fick springa lös.
Azlans 3-årsdag
Tack och lov har han börjat lyssna på inkallningskommandot och en liten stund fick han sträcka i sanden. Från den första mars gäller koppeltvång, så därför får han snällt vara kopplad, även på födelsedagen.

Att bo så nära havet som vi bor är verkligen ett privilegium, tyvärr är det lätt att glömma bort. Att packa en kaffekorg och en filt är lätt, in med barn och hund i bilen och "svisch" är vi iväg.
Vi hann med både kasta "macka", bygga båtar, ha seglar tävling och leta drivved som ska bli fina skyltar. Härligt!

Nu kommer vi somna gott i natt. Både två-och fyrbenta.

 

tisdag 8 mars 2016

Kvinnornas dag Dag 8

Bild lånad från Wild Woman Sisterhood av Nazim Artist
Kvällen idag har "firats" på en av mina fina grannars trappa med med ett glas champagne i glada kvinnors lag. Tillsamman utbringade vi en skål och önskade varandra ett framgångsrikt år. Detta är tredje året vi träffas för att fira kvinnornas dag. Mycket har hänt under året. Vissa har bytt jobb, flera stycken har skiljt sig och några har flyttat.
Men vännerna består, vi försöker stötta varandra och umgås i vått och torrt. Vissa träffas mer och vissa mindre. Ändå är vi alltid där för varandra. Behöver någon hjälp med tunga lyft, trädgårdsjobb,  bakning eller barnpassning hjälps vi år. Kanske någon att prata med när allt känns tungt.

Tänk om fler kunde göra så här för varandra. Att ha ett skyddsnät, någon att luta sig emot när allt skakar eller någon att skratta och dela allt det goda i livet med.

Jag är så glad att jag har det! 

"May all Women Unite
May all daughters learn the Sacredness of Sisterhood
May we be their example
May we embrace all cultures, sizes and ages
Let us honor our elders
May we be vital to ourselves and to existence
May we embrace the Voice of the Heart
May this world be healed"

dikt från Wild Women Sisterhood

måndag 7 mars 2016

Skogsträdgårdskurs Dag 7

Under förra året studerade jag Permakulturdesign på Glokala folkhögskolan. Den distanskurs som pågick under ett år med fem fysiska träffar. En fantastiskt lärorik och intressant utbildning som ledde till nya kunskaper och framtida odlingskontakter.

Under en av träffarna möttes vi på Holma Skogsträdgård gård utanför Höör. Under snart 10år har Holma Folkhögskola ansökt om att få starta sina utbildningar och i år är det äntligen dags. Det bästa av allt är att både jag och min man nu ska gå kursen, Skogsträdgårdsodling på distans under detta året.

Bild från Skogsträdgården Maj 2015

Bild från Skogsträdgården Maj 2015
En skogsträdgårdsodling är framför allt ett sätt att odla på och utnyttja odlingens plats på höjden samt just den platsen den anläggs på, dvs ekosystemet.  Du kan ha träd, buskar och mindre grönsaker, ätliga perenner odlade tillsammans på en mindre yta. Målet är att odla i symbios med naturen och skapar ett "klimat" som sköter sig själv med minimal arbetsinsats.
Bild från Skogsträdgården Maj 2015
Perfekt för dem som lever på liten yta och vill utnyttja sin odlingsyta maximalt. Ska verkligen bli spännande. Ni kommer så klart få läsa mer om även detta under min bloggutmaning.

söndag 6 mars 2016

Chalk paint och snabba byten Dag 6


Ibland blir det snabba vändningar i vår familj. Byrån som jag och Ronja målade lådorna rosa på i förra veckan fick idag grå färg i stället. Eftersom vi fick en ny större byrå till Ronja, som har mer kläder, så bestämdes det att den mindre byrån fick flytta in till Ludvigs rum. Och där fick den såklart INTE vara rosa.

Den fantastiska färgen heter Vintage Paint och är inköpt på Panduro. Jag har prövat flera olika sorters chalk paint men ingen har varit lika lätt att stryka ut som denna, plus att den täcker väldigt bra redan vid första strykningen.
På bilden ser ju färgen blank ut men den kommer bli mattare i ytan sedan. 
Kommer definitivt köpa fler kulörer av denna färg. Synd att de inte finns större burkar. Snart ska jag visa er det färdiga resultatet. Måste hitta några snygga knoppar också, eller så målar jag helt enkelt om de gamla. 

Jag har faktiskt hört att det ska gå att blanda egen kritfärg. Har inte prövat än, men en dag när jag har tid över ska jag testa det också. Berätta gärna om ni testat.

Nu är det dags att ta tag i en ny vecka med nya utmaningar. Ha en fortsatt fin söndag.



lördag 5 mars 2016

Lata lördag Dag 5


Det är ju sååååå grått därute och har småregnat från och till hela dagen. Tappar liksom motivationen och ge mig ut i trädgården och har mest dragit omkring hemma utan att få någonting gjort. Det är ju aldrig så att mina idéer tar slut, så jag har minst ett tiotal olika projekt på gång.

Idag blev det till slut att jag satte mig med ett av mina virkprojekt, en mössa till Ronja. Eftersom både hon och jag gillar färg, blir den spräcklig i rött, lila och rosa. Färger att bli glad av en grå dag.

Vad gör ni för att bli glada när allt är grått och trist?

fredag 4 mars 2016

Vi kan kalla dem ogräs. Dag 4

lånad bild
Alla vi som har trädgård kämpar mot det. Vi vill inte gärna ha dem i våra planteringar, odlingar och i vår gräsmatta. Jag pratar om såklart om ogräset, det oönskade inslaget i vår trädgård. Det är inte alltid ogräs, utan kan även vara växter uppväxta på fel ställe. Ofta med en växtkraft och en överlevnadsinstinkt som är få förunnade.

Vill du,  kan du lägga all din lediga tid till att jaga bort dem ur din trädgård. Du kan till och med ta till förbjudna metoder för att få bort dem. Det kanske till och med går så långt att du glömmer odla och njuta av din trädgård för att du jagar hela tiden.

Sedan finns det andra exempel, människor som ger upp. De slutar bry sig över huvud taget och låter hela trädgården gro igen. Till slut trivs varken odlingar eller växter i rabatten och de slås ut av ogräset som nu tagit över totalt.

Själv har jag valt en medelväg. En gyllene väg, skulle jag vilja kalla den. Genom att lära känna ogräset och använda mig av deras bästa sidor låter jag de jag känner för stanna kvar i min trädgård. Jag har helt enkelt tagit mig tid att lära känna dem. Det finns fördelar med de flesta ogräs och du kan använda dem till massor av bra saker. 

Just maskrosor som du ser på bilden här ovan är fantastiskt goda att koka marmelad av. I fjol prövade jag detta och tittar du in i detta inlägg hittar du receptet.
Maskrosmarmelad gjord i fjol
I många butiker kommer du snart kunna hitta inplastade förpackningar med kirskål och ramslök. Två perenna "ogräs" som inte många är glada över. Men det finns faktiskt en marknad även för dessa fulingar och nu säljs de för skyhöga priser. Av ramslök kan du laga ljuvlig soppa och kirskålen kan du använda i sallader och göra paj av.
Nässlor har fått ta mycket stryk genom tiderna i mina odlingar men nu försöker jag istället använda en del av dem. Nässlorna har till och med fått en egen dag, den 4 Maj och då kan du ju passa på att göra både nässelsoppa, baka bröd och äta nässelpesto.
Eva Robild, som har en blogg jag följer, är aktiv i Sällskapet Nellorna som gärna föreläser om nässlorna fördelar och användningsområde.

Varför jag väljer att skriva om ogräs har egentligen en tanke bakom sig. Det är en långsökt tanke, men det får mig att tänka på hur vi idag behandlar våra nyanlända flyktingar, homosexuella, människor med handikapp eller avvikande hudfärg.

 Många svenskar ger de tex inte flyktingarna en  chans, de vill kast ut dem direkt och tar till fula metoder för att hålla dem borta. I vår lilla by har HVB-hemmet fått utstå hatiska besök och någon har försökt tända eld på ytterdörren. Människor som tycker att vår by är deras "odling" gör allt för att bekämpa "ogräset" som kommit hit.

Varför inte försöka ge dem en chans, lär känna dem. Döm dem inte efter deras utseende eller hur det varit tidigare. De kanske har sidor som du tycker om. Du kanske lär dig något nytt. Precis som när du börjar en ny klass eller på en ny arbetsplats blir du inte bästis med alla. Du tar reda på vilka du vill umgås med och du väljer sedan vilka du inte vill se så ofta. 

Våga tänka utanför dina "ramar". Du kanske får vänner för livet.



torsdag 3 mars 2016

Att vara i nuet Dag 3

Ett av mina största problem, förutom allt ogräs i trädgården, är att leva i nuet. Jag är alltid någon annanstans i tanken, antingen framåt i tiden eller så har jag hängt upp mig på något som hänt tidigare. Detta är ganska vanligt hos många människor, men för de flesta går det ganska bra. Många väljer att grotta ner sig i sin mobiltelefon, sin dator eller tittar på TV, det är ett fenomen som faktiskt blivit ett problem, eftersom fler människor, kanske framför allt barn känner att de inte blir sedda.

Just att bli sedd verkar vara en av vår tids viktigaste saker, Program där människor tävlar om att bli kända ökar i antal, barnen berättar om andra barn som har egna You-tubekanaler och även på arbetsplatser och i skolor tävlas det i vem som har häftigast prylar, snyggast kläder, är smalast eller tränas mest. Det är verkligen inte lätt att "ställa sig utanför" samhällets normer och för många blir det en stressreaktion.

I mitt fall är stressen av både inre och yttre karaktär. Jag påverkas otroligt lätt av alla syn, ljud och luktintryck samtidigt som mina tankar har lätt att skena iväg. Detta beror på att jag har ADHD och har svårt med fokusering och uppmärksamhet. Varvat med depressioner gör detta att mitt och familjens liv inte är som alla andras. Läs gärna mer om detta här. Även andra sjukdomsbilder i familjen gör att jag senaste året varit i en väldigt stressad situation och därför varit sjukskriven.
I samband med att jag nu ska börja arbeta igen har jag fått förmånen att gå en Mindfullnesskurs genom min psykmottagning, vilket jag gör med tillförsikt, Mindfullness beskrivs som medveten uppmärksamhetsträning. Precis vad jag behöver.

I åtta veckor, varje torsdag ska jag gå på kurs, två timmar åt gången. Idag har jag varit på introduktion och ska nu försöka lära mig följande:

Vara här och nu, med avsikt, utan att värdera och döma.

Hur detta går kommer jag fortsätta berätta om. 

"Väv på fallskärmen varje dag snarare än att vänta tills det ögonblick då du måste hoppa ur ett flygplan" (Jon Kabat-Zin)


onsdag 2 mars 2016

Förväntningar. Dag 2

Malmö Garden Show 2015
Förväntningarna inför våren är alltid stor hemma hos oss. Hela familjen älskar att vara ute och planeringen för ett nytt odlingsår är igång redan under vinterkvällarna. Redan i januari, februari börjar det dyka upp frösådder på fönsterbrädorna och trädgårdsmagasin varvat med ritningar över trädgården ligger spridda i huset.
"I år ska vi ha ordning och reda", är ord som varje år uttalas mellan mig och maken, ord som på något sätt ofta försvinner och glöms bort under säsongens gång och tiden rusar iväg. Vårstädningen som visserligen ligger i startgroparna, vill inte riktigt komma igång. Jag vågar inte klippa ner alla gamla blad och risiga stänglar eftersom det däri gömmer sig massor av nyttiga insekter som senare behövs i vår trädgård. Därför fortsätter trädgården se så där trist ut och det ger ett skräpigt och tråkigt intryck.
Vackra blommor från Malmö Garden Show 2015
Däremot har vi snart fått färdigt ett av förra sommarens påstartade projekt, ett hundstaket runt halva trädgården. Så småningom kommer hela trädgården vara inhägnad men pga kostnade tar vi halva nu och halva sedan. Vi har som sagt var en ganska stor hund, Azlan, och han vill ju såklart vara med överallt. Därav inhägnaden,

Att odla med hund och barn gör att det är svårt att få den där perfekta trädgården som jag hade i tankarna från början. Man får liksom dela med sig av utrymmet. Rätt som det är har det blivit en "hemlig gång" rakt igenom rabatten och hunden gör sitt bästa för att "kissa ihjäl" de perfekt klippta buxbomkloten.
Ifjol hade jag stora planer och förväntningar på våra nya, uppgrävda odlingar. Tyvärr blev inte riktigt så. Jag orkade inte. Sedan  maj månad sjuksrevs jag för utmattningssyndrom och det gjorde att varken ordningen i trädgården eller odlingen blev som jag förväntat mig. Väder och vind var inte på odlarnas sida, inte mördarsniglarna heller, som gärna käkade upp det som vågade sig upp bland ogräset.

Så i år säger jag istället;Det får bli som det blir.
Jag kan inte påverka väder och vind. Visserligen planerar jag nya snigelsäkrade odlingsbäddar (vilka jag kommer berätta mera om längre fram), så de rackarna hoppas jag kunna hålla ner beståndet på. Och ordningen då? Ja, den fortsätter väl familjen kämpa med. Vi kallar vår trädgård levande, det händer saker hela tiden. Nya projekt startas och det grävs upp nya rabatter när andan faller på. Barnen bygger, hamra och spikar.

Tack för att du tittade in. Lämna gärna en liten hälsning. Välkommen tillbaka i morgon.

tisdag 1 mars 2016

100 dagars bloggande. En utmaning att anta.

Jag har inte bara börjat så för kommande utplanteringar, det gror idéer i min hjärna också.
Det såddes en frö för några veckor sedan. Tess, en rugbyvän berättade om sina bloggutmaningar, att blogga i 100 dagar i rad.  En utmaning jag inte kan låta bli att pröva.


Här spirar det av funderingar i huvudet. Speciellt om framtiden, trädgården och livet i allmänhet. Flera förändringar är på gång och jag ser fram mot våren med förtjusning. 
Du som tittar in här för första gången ska snart, inom de närmsta dagarna få en bättre presentation av mig och mitt liv. 

Välkommen!