lördag 24 september 2011

Förökning av Hortensia mfl.

Jag hittar alltid en massa kul blommor hemma hos vänner och bekanta. För det mesta kan jag få en liten frösådd planta med hem, men ibland frösår ju inte växter sig utan den måste förökas genom delning eller stickling. Med stickling, menar jag att man klipper av en bit av växten som sedan planteras på nytt innan eller efter att den utvecklat rötter!

rumotrgd 024

Detta är något jag inte lyckats med  annat än pelargoner och kärleksört och därför har jag nu gjort en liten skola för mig och er här på bloggen:

En verklig toppenbeskrivning hittar ni här:

Hasselfors

rumotrgd 030

Trädgårdsmästarens beskrivning är också bra:

“Ofta kan man ta sticklingar på buskar. Till exempel buxbom, schersmin och hortensior är lätta att föröka på detta sätt. Det enklaste sättet är att ta toppsticklingar. Skottet skall vara 10cm långt och helst tas på försommaren. Skär av det alldeles under ett bladfäste och ta sedan bort de nedersta bladen. Sätt ihop flera sticklingar i en kruka. Jorden skall vara väldränerad och lätt men ändå hålla lite fukt. Blanda ut med sand, grus, torv, leca, vad som finns tillgängligt. Jorden skall inte innehålla någon näring. Om sticklingarna placeras utmed ytterkanten på krukan har de lättare för att rota sig. Täck med ett lager sand eller fin leca. Jorden skall hållas fuktig, inte blöt eller torr. Ställ krukan skyddat i skuggan och fukta gärna med en dusch från en duschflaska emellanåt.
När de börjar växa har de rotat sig och bör planteras om i krukor var för sig. När de sedan börjar bli ännu större skall man ge dem näring i vattnet. Sedan kan man plantera ut dem i friheten eller låta dem stå kvar över vintern i krukorna. Men då bör man skydda dem i en drivbänk eller förråd eller dylikt.”

Jag kämpar på, trots  att det närmar sig höst. Enligt Odla.nu kan man föröka ända fram i oktober.

Lycka till!

3 kommentarer:

Christina sa...

Jag tycker vissa sticklingar kan vara riktigt svåra! Men det är alltid roligt att försöka. Tack för "lathunden", väldigt bra./Christina

Maria sa...

Hittade din fina blogg via Fabriken. Jättemysig blogg i min smak, så jag la mig som följare hos dig. Önsakr dig en fin vecka nu. Kram Maria

Cecilia sa...

Sån bra lathund för sticklingar.
Jag har några jag vill testa att ta sticklingar från. Får helt enkelt testa.
Lycka till med dina!
Kram från Cecilia