tisdag 15 mars 2016

Trädgårdens viktigaste invånare! #15/100

Insektshotell. Bild lånad från Pinterest
Idag har jag nog väckt en 400-500 stycken, när jag krattat löv på Kyrkogården. Jag pratar så klart om insekterna, framför allt nyckelpigorna som slumrar i löven. 
Bin, fjärilar, humlor, nyckelpigor med flera är de bästa arbetskamrater och invånare du kan ha i en trädgård om du vill få en bra skörd. Dessutom lockar de dit fåglar som är trevliga att lyssna till.

 Framförallt bi och humlor gör ett otroligt jobb i 
din trädgård, har du en odling och vill kunna skörda klarar du dig inte utan dem. 
Hur gör du då för att få dem att trivas i din trädgård?

1. Använd inga gifter eller sprutmedel.
2. Erbjud bra övervintring och skydd i din trädgård. På bilderna ser du flera olika "insketshotell". Dessa är toppen om du inte har möjligheten att ha en egen biodling.
Bild lånad från Pinterest
3. Försök påverka din omgivning att gynna insekterna genom att inte sprida gifter. Kanske kommunen kan låta fler vilda blommor växa i vägkanterna. Prata även med grannarna och tipsa dem om växter som insekterna gillar.
4. Låt din gräsmatta blomma. Vitklöver älskas av honungsbin och rödklöver drar till sig många humlor. Maskrosor ses av många som ogräs i gräsmattan men de är fulla av pollen tidigt på säsongen, vilket lockar till sig massor med insekter.
5. Köp ekologiska fröer och plantor. Giftfritt är alltid det bästa.
Slottträdgården i Malmö, Insektshotell. Bild av Cecilia Sjöstrand
6. Plantera fler buskar och träd i din trädgård. Välj gärna träd som blommar tidigt på våren, som vildkörsbär, vide och hassel. Detta gör att de insekter som vaknar tidigt på våren har mat och större chans att överleva.
7. Placera ut vattenstationer i din trädgård. Ställ ut fat med stenar i som sticker upp genom vattenytan. På dessa kan då insekterna sitta och dricka. I en djupare skål eller i en flaska trillar lätt ner i vattnet och drunknar. 
8. Insekter gillar framförallt örter såsom salvia, timjan, nepeta och lavendel samt enkla, öppna, blommor där de lätt kommer åt pollen. 

Det finns säkert ännu fler sätt att göra din trädgård attraktiv för insekter. Du får gärna fylla på listan genom att lämna tips i kommentarsfältet.

1 kommentar:

Therese Mabon sa...

Åh vilken inspiration!
Först läste jag insiktshotell och då fick texten en mening och sen förstod jag att det var insekthotell och då kom texten fram på ett annat sätt.

Tack för insikt och insektskunskap!