fredag 11 mars 2016

Planeringen fortsätter. Dag 11/100

bild lånad från Pinterest
Som jag berättat förut planerar vi våra odlingar på nytt. Främst för att vi vill ha dem närmre oss, men också för att få en bättre växtföljd och en lättare hantering av avfall mm. Joakim bygger just nu på en kompost som kommer likna den på bilden ovan. Vi kommer dock ha brädor även i fronten som kan lyftas av en i taget. Här hoppas vi få till ett bra kompostklimat kom kan ge oss ny näringsrik jord.
bild lånad från Pinterest
 Givetvis har vi redan börjat fröså så smått, både inne på fönsterbrädan, men även ute i växthuset börjar små plantor titta upp. Här inne har Kronärtskockorna stuckit upp sina första blad och i växthuset börjar den första salladen, gurkplantor och olika sorters kål smyg igång.

bild lånad från Pinterest
Jag önskar mig en typ av "fransk potager", en organiserad, lättskött trädgårdsodling som dignar av blommor och grönsaker. Som jag sagt förut är det en utmaning i sig att odla här, då vi har stora problem med sniglar. Förra året, som för övrigt var mycket regnigt och kallt, tillsammans med sniglarna, gjorde odlingsåret katastrofalt. 
Fast vi ger inte upp. Vi mobiliserar oss och slår tillbaka. Väder och vind kan inte påverkas , men genom att konstruera bästa möjliga förutsättningar för plantorna, kan vi ligga steget före, och skydda dem. Även sniglarna kommer få sig några matcher de sent kommer glömma.

1 kommentar:

Annette sa...

Så roligt att läsa! Jag har länge också drömt om en fransk potager, med en blandning av ätliga växter och blommor. I år skall vi börja i liten skala. Bilden du lade upp är ju rena drömmen. Vi kommer dock att börja med att skruva ihop odlingslådor och kanske måla dem med svart slamfärg, det såg jag på Instagram, väldigt snygg och diskret bakgrund till växterna. Och sådana fina gångar av flis vore ju också en dröm. Tack för inspirationen, jag kommer att titta in igen och följa ert arbete med en fransk potager :) Ha en fin helg!