måndag 12 maj 2014

Ulla Molin och jag – en känsla för tegel

 

kyrkex3

För lite mer än en månad sedan hade jag förmånen att få hälsa på i Ulla Molins trädgård i Höganäs. Ulla har med sin egna stil påverkat tusentals trädgårdsentusiaster att formklippa buxbom och annat vintergrönt plus att hon funderade på helheten i trädgården tillsammans med byggnaden. Hon vill få människor att ta rummet ut i trädgården och tvärtom.  Sedan 2010 är trädgården byggnadsminnesförklarad och jag är mycket glad över att få ha besökt denna vackra plats tidigt på våren, då jag fortfarande hade möjlighet att få se “stommen” i denna underbara trädgård.

kyrkex2

Bosätter man sig i Höganäs är det inte så främmande med keramik och tegel, så därför var detta antagligen det självklara valet som material på gångarna i Ullas trädgård. De flesta bilder jag sett på trädgården visar först och främst den berömda cirkeln med marktäckare och de formklippta buxbom-fåglarna. Dessa imponerade såklart på mig också, men jag la framförallt märke till det otroliga arbete som lagts ner på gångar och sittplatser. Här har det lekts med tegel/keramikplattor av olika form och utseende. Tidens tand har gjort sitt och jag kan inte säga annat än att jag tycker det är så snyggt!

kyrkex4

Hade jag besökt trädgården mitt i sommaren när alla blommor slagit ut och det gröna växterna frodas mer hade jag antagligen missat alla dessa små konstverk som syns runt om i den inte så stora trädgården. Här har en brunn fått en stenläggning och en krans av marktegel.

kyrkex5

De nuvarande ägarna till trädgården och huset har inte förändrat så mycket i trädgården. Deras arbete är framförallt att förvalta denna kulturskatt, som bland annat kommer öppna för allmänheten under Tusen trädgårdar i sommar, 2014. Något jag glömde att fråga var om glashuset ni ser här ovan är nybyggt. Snyggt är det iallafall och jag tror att här förvaras en del känsliga växter under vintern.

Nu har jag själv fått nya idéer som jag håller på att förverkliga i trädgårdslandet. Som ni kanske gissar handlar det om tegel…..Jag måste såklart ha något att göra när nu bygget av växthuset står stilla på grund av regn.

I morgon ska jag fotografera mitt nya projekt så ni kan få se.

1 kommentar:

renate sa...

Jag har också besökt Ulla Molins vackra trädgård för några år sedan.Då fanns inte glashuset så det måste var relativt ny.Det är mycket inspiration jag fått av både trädgården och hennes bok så klart.Bla att formklipper buxbom och andra buskar.
MVH Renate