söndag 17 maj 2015

År 2015- ett år med nya möjligheter

Vi är redan inne i mitten av maj och vi har faktiskt redan hunnit få potatisen i jorden. Jag har bara inte riktigt hittat orken och lusten att blogga. Nu plötsligt har lusten att berätta kommit tillbaka och jag vill delge mina tankar och våra idéer från vår lilla plats på jorden.
Även i år har vi förmånen att få låna en plätt fin odlingsjord från vår granne. I fjol satte vi tanken i verket att bli självförsörjande på framför allt potatis och lök. Detta fungerade nästan hela vägen, men i slutet på februari tog våra lagrade potatis slut och löken hade ätits upp ett par veckor tidigare. Alltså måste vi i år utöka odlandet. Målet för i år är att även kunna odla resten av de grönsaker vi behöver direkt från egna odlingar och att kanske kunna dela med oss till andra.


Hela familjen är delaktig i vårt odlande, till och med Azlan vill såklart vara med när det ska grävas. Eftersom vårt odlingsland ligger utanför tomten får han springa i löplina under tiden.  Något som visserligen är lite bökigt, men är man en stor busig hund får man snällt vänja sig om man ska vara med. Barnen tycker det är spännande att få vara med, att kunna äta sin egenodlade potatis har varit populärt, de har stolt berättat för sina kompisar om våra odlingar.

I år har vi valt potatis sorter som Minerva, King Edward och Rocket. Dessutom hade några potatisar jag köpt på affären legat och fått groddar så de planterade vi också. Utsädespotatisen groddade vi i källaren i äggkartonger så att de till planteringen fått långa fina groddar.


Dessa bilder är ca en månad gamla, från mitten av april. Tack vare det fina vädret med ömsom sol, ömsom regn har potatisen redan tittat upp och vi jublar över grobarheten på knölarna som verkar vara 100%. Även på de potatis som inte var utsäde. Det går alltså utmärkt att använda potatis från vanliga affären eller förgro potatis du själv odlat. Dock är det “säkrare” att köpa utsädespotatis om du vill vara helt säker på att den är fri från sjukdomar. Det blir dessutom betydligt billigare med de “egna” potatisarna och det gillar jag.

Hoppas ni vill följa med på vår “resa”. Givetvis kommer bloggen fortsätta handla om inredning, sömnadsprojekt och loppisfynd. Dessa intressen fyller mina dagar när jag inte ligger i trädgårdslandet. På sista bilden här ovan kan ni se vårt “nygrävda” odlingsland. Lite mer än dubbelt så stort som det vi hade i fjol. Så nu ska det växa så det knakar!

Inga kommentarer: