söndag 13 januari 2013

Vårens utbildningar

 

Vad håller hon på med om dagarna, den där Cilla? Jag har förstått att det är flera som undrar. Inte ens min man vet nog riktigt vad jag gör….

 

Under jul och Nyår har jag läst en kurs på distans från Gotlands Högskola som heter Trädgårdskonstens och Landskapsarkitekturens historia. En spännande och intensiv kurs om hur trädgårdar och deras innehåll såg ut från Romartiden och framåt. Tack vare den nu framgrävda staden Pompeji, den begravdes av ett vulkanutbrott 79e.Kr har man kunnat se hur deras samhälle var uppbyggt och hur deras hus och trädgårdar såg ut.

Senare i historien utgår vi från målningar, sånger, böcker också vidare. Det finns ingen egentlig trädgårdslitteratur förrän långt senare. Trädgårdar som de ser ut idag  var från början inte på var mans baksida utan det började främst som en liten odlingslott för de fattigare och arbetarna. Det var endast slott och herresäten som hade möjlighet med en trädgård.

Senare öppnades vissa av dessa trädgårdar upp för allmänheten, de visades tidigare bara upp vid festligheter och för skryt när fina gäster kom på besök.

Trädgårdshistorien följer konsthistoriens epoker och vi använder begrepp som används då vi pratar byggnader och möbler, rokoko, funkis, renässans , osv….

Under nästa vecka har jag hemtentamen med en uppgift som jag ännu inte fått reda på. Spännande!

Bottle top greenhouse!!

Redan under hösten började jag utbildningen som handlar om Hälsoträdgårdar på SLU Alnarp. Detta är en kurs som jag nu kommer läsa fortsättningen på och i denna delkurs ska vi lära oss mer om hur en Hälsoträdgård bör se ut och vilket innehåll den ska ha, efter personerna som behöver den.

En Hälsoträdgård används i rehabiliteringssyfte för utbrända, deprimerade, strokepatienter, cancerpatienter m fl. Hit får de komma för att arbetsträna efter förmåga och ork. Det finns terapeuter såsom psykolog, massör, kurator, och dessutom trädgårdsmästare eller trädgårdskunniga som handleder aktiviteter kallad Trädgårdsterapi.

På Alnarp finns en Rehabträdgård dit landstinget nu remitterar patienter vid behov.

Även ute på skolor, äldreboenden, hospice och andra vårdinrättningar börjar man få upp ögonen för hur viktig utemiljön är.  Gamla och sjuka människor mår bra av att kunna själv eller med hjälp ta sig ut i en trädgård, bara för att få känna dofter av barndomens blommor, höra fåglarnas kvitter, eller ett porlande vattenblänk.

Även barn som har svårt för att sitta still i skolan bör ha möjlighet till utevistelse och det finns massor av möjligheter att bedriva en del av undervisningen utomhus för att få en lugnare studiero.

Garden planter with stencil lettering | Garden inspiration | planters | image | Housetohome

 

Med min utbildning ska jag kunna analysera en befintlig utemiljö, dvs trädgård till en vårdinrättning, skola eller bostad och utefter människornas som använder den, ge ett ritat och färdigt förslag på hur den kan förändras för att passa behoven. 

Bara en sådan sak som en upphöjd odlingsbädd( se bilden ovan) underlättar för äldre människor och rullstolsburna att kunna vara delaktiga i odling och trädgårdsskötsel. Även tillgänglighet är en viktig aspekt i utbildningen. Kan ett rullstolsbundet och handikappat barn använda utemiljön på lekplatsen, kan en gammal människa själv ta sig ut och gå i närmiljön?  Finns det sittplatser, belysning, trappräcken och handtag för att underlätta?

Under hela utbildningen kommer jag såklart fortsätta sy för att det är så kul och för att tjäna lite extra pengar. Nu börjar lite beställningar komma in och i morgon ska det sys fem nya mössor.

Ha det gott i kylan/ Cilla

1 kommentar:

Godastunder-tokigaidéer sa...

Din utbildning du går i Alnarp låter helt fantastiskt rolig. Jag hade gärna gått någon trädgårds utbildning men har det för bra på jobbet, trivs där jag är nu så det får vänta.

Kram Anna