onsdag 20 mars 2013

Vart tar våren vägen?

hemma 024

Visst är det intressant med väder. Ja, om jag ska tro alla runt omkring, så är det det enda som folk går och har i sina tankar just nu. Kommer jag upp till vår lilla butik här i byn så diskuteras väder och vind. Snön stöts och blöts och vårens frånvaro ifrågasätts av alla jag möter. Det finns nog inte någon, iallafall inte här i Skåne som inte nämnt vädret de sista dagarna.

Till och med mina barn diskuterar vädret vid middagsbordet och berättar att de läääängtar till sommaren. Min dotter, Ronja, längtar i och för sig till hösten, för då fyller hon år. Men hon menar på att det får gärna bli varmare och gräset kan bli grönt. Hon vill gärna springa i vattenspridaren.

hemma 025

Det är faktiskt inte så konstigt att vi längtar efter sol och värme, det känns som vi nordbor behöver vår sol och vår värme iallafall en del av året för att orka med våra mörka vintrar. Denna vinter har vi haft snö och då känns det lite ljusare, men är det regnigt och grått är det än mer nödvändigt med ljus. Att kunna sitta ute en sen sommarkväll, höra gräshopporna spel och sakta se solen dala. Känna doften av nyslaget hö, eller höra ljudet av grannens gräsklippare samtidigt som du tänder grillen. På något vis har inte vintern samma dofter som våren och sommaren. Har du tänkt på det?

Jag längtar mest efter de skira äppelblommorna och vackra vyerna av ett blommande rapsfält här i Skåne. Det är vår för mig.

Än lär det dröja ett tag, men den som väntar på något gott….

Inga kommentarer: