lördag 14 augusti 2010

Färgval vid möbelmålning

renovering 009

Ett par stycken som läser min blogg och som sett mina renoveringsprojekt av bland annat vår Tv-bänk har hört av sig och frågat vilken färg jag använder och hur jag gör.

Ni kommer bli förvånade, men färgen kommer  från Rusta och heter Lackfärg V , inomhus, glans 40. Den finns i flera olika nyanser. Jag har mest använt mig av Antikvit. Vanlig vit har en tendens att gulna med tiden och det vill jag inte.

10101117

Bokhyllan ni ser här ovan har jag målat direkt utan att varken slipa eller grundmåla. Den hade en ganska matt yta innan och färgen fäste lätt. Jag målar två gånger. Ibland tre beroende på hur jag vill ha det.

Tv-bänken som jag målade slipade jag först med sandpapper för att dess yta var lackad. Då blev ytan matt och jag målade direkt med den nya antikvita färgen. I efterhand tror jag att resultatet blivit bättre med en grundfärg(finns också på Rusta).

När bänken eller det jag målat torkat ordentligt har jag på vissa ställen, där jag vill det ska se slitet och skavt ut, slipat försiktigt med ett  fint sandpapper.

renovering 026

Jag vet att det finns andra metoder då man först målar med en mörkare grundfärg och sedan målar vitt över. Jag har inte prövat då jag varit nöjd med “mitt sätt”.

Tipset på färg har jag fått av Stina med bloggen LillaKullan- Hemma på landet. Tack vännen!

6 kommentarer:

Petra B. Keramik+Trädgården sa...

Hej vännen, man blir aldrig trött på "vita vågen". Fint blev det.
Jag sitter i vinterträdgården och fläter ihop rödlök. Vilken konstig doft så här tidigt på morgonkvisten ;O). Idag skall det grävas och flyttas och planteras. Trevlig söndag, Kram Petra B.

Mys och hemtrevnad sa...

Hej Cilla! Vill du hjälpa mig att komma i kontakt med Stina-lillakullan. Jag har inte hennes meiladress och vill så gärna följa henne igen...tack på förhand...kramis semlan

Stina sa...

Ja, den där färgen har jag använt så mycket. Jag har ju provat flera dyrare sorter. Jag provade faktiskt en nyss, men det blev rinningar som vanligt och inte alls som med Rustafärgen. Färgen har t.o.m blivit bättre på sistone. Den slår flera dyra färger kan jag säga.
Det där med att måla "på sitt sätt" är det bästa tycker jag. Jag har heller aldrig målat mörkt under för att få fram shabbystilen.
Det är lite mycket "ska" i proffsvärldar, men som inte behövs alltid. Jag har inte ens använt målartvätt. Jag använder vatten och en droppe diskmedel. Billigt och bra och det har fungerat under alla 1000 år jag har målat.:-D
Puss och kram och fint blir det ser jag.
Stina

Lauras gård sa...

Vad duktig du är med målandet! Kul att du rekomenderar en billig färg från Rusta. Ofta går det nog lika bra med billigt... Jag ska måla ett skrivbord, men det bliv bara slipat i helgen. Hoppas färgen kommer på till nästa helg. Kram Stina

Anonym sa...

Tack för fördjupningen!
Mia

Anonym sa...

Hej Cilla!
Vilken trevlig sida du har!
Jag har köpt en sänggavel i sheesam trä. Hade tänkt göra något i stil med din tv-bänk. Vad använde du när du målade? Pensel, roller??
MVH//Camilla